Yine bebeğiniz yeni doğduğu andan itibaren oynayabileceğiniz bir oyun.
İlk aylarda, farklı nesnelere sopa, kalem ve elle vurarak sesler çıkartıp bebeğinizin sesleri takip edip etmediğini kontrol edin. Bu oyun bebeğin seslere karşı duyarlılığını arttırır ve farklı sesleri keşfetmesini sağlar. Akıllı Bebekler Akademisi kitabına göre, kalp atışı ritminde tok bir ses çıkardığınızda bu bebeğe anne karnında olduğu zamanı hatırlatıp rahatlatacaktır. Çünkü o zaman annesinin kalp atışları en çok aşina olduğu sesti.
İlerleyen aylarda bir şarkı eşliğinde sesler çıkararak (davul çalma, bardağı tınlatma, boncuk dolu bir kutuyu sallama gibi..) müzikal zekasını geliştirmeye yardımcı olabilirsiniz. Bu aşamada hazır satılan minik davul, piyano gibi oyuncakları da kullanabilirsiniz.
6-7. aylarda kendi eliyle bir yerlere vurup tap tap sesler çıkarmaya başladığı zaman ise oyunu biraz daha zorlaştırın. Karşılıklı olarak sırayla aynı nesneye vurun ve onun sizin çıkardığınız melodiyi yakalamasını bekleyin. Bunun için önce basit ritmlerle başlayın.
Örneğin ilk başta iki kere pat pat yapıp, hadi şimdi sen yap deyin ve o da yapsın. Gittikçe ritmi karmaşıklaştırın, üç kere vurma, iki kere davula bir kere yanına vurma gibi. İlkini hızlı ikincisini yavaş tap tap tap, tata tap, tap tapa tap, tapa tapa...
Ritm duygusunun gelişmesi bebekler için çok önemli. Bazı insanların ritm duygusundan yoksun olduğunu duymuştum. Böyle kişiler şarkıya uygun tempoda alkış tutamazlar ve uygun ritmde dans edemezlermiş. Bence ritm duygusuna sahip olmak günlük hayatta dengeli biri olmasına da yardımcı oluyor. Çünkü ritm duygusu gelişmemiş kişiler daha uyumsuz kişiler oluyorlar. Bu yüzden oyunun basit ve gereksiz olduğunu düşünmeyin lütfen.
0 yorum