Onlar mutlu olsun diye...

29 Ekim 2012

Bebeğinizin Seslerini Taklit Edin

Bebeğiniz daha doğduğundan itibaren özellikle keyifli olduğunda çeşitli sesler çıkararak konuşmaya hazırlık yapar. Bu sırada yanında olup çıkardığı seslerin aynısını siz de çıkararak karşılıklı bir konuşma oyunu oynayabilirsiniz.

Başlangıçta bu oyunu başlatacak ve yönlendirecek olan bebeğinizdir. O konuşmaya başladığınızda eşlik edin ve karşılıklı olarak konuşmaya başlayın. Sizin aynı sesleri çıkarmanız kendisini iyi hissettirecektir. Oyunun ilerleyen aşamalarında bebeğinizi yeni sesler çıkarmaya teşvik edin. Sıra size geldiğinde çıkardığı sesi hafifçe değiştirerek bu sefer onun sizi taklit etmesini ve yeni sesler öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Mesela şöyle
Diyelim ki bebeğiniz çeşitli tonlarda ve uzunluklarda aaaaa diyor. Siz de aynılarını çıkarın. Birkaç seferden sonra (belki 10-20) siz aaa sesinin biraz değiştirerek kalın ııı lara dönüştürebilirsiniz. Yani aaaa ile ııı arası birşey. Sonra yavaş yavaş ııı lara geçersiniz ve onun da taklit etmesini beklersiniz.

Bu konuşmaları yaparken dudaklarınızı belirgin şekilde hareket ettirerek sesler çıkarın. Çünkü bebeğiniz dudaklarınızı izleyecektir.

Dikkat edeceğiniz şey yeni seslere geçerken dil ve dudak yapısının aynı ve yakın olduğu sesleri kullanmak. Yani aa dan üü ye geçmek çok daha zordur.

Benzer şekilde ma-ba, de-ge, an-ın gibi heceler yakın hecelerdir. Bunlarda geçiş yaparken de birbirlerine dönüştürebilirsiniz. Mesela ben son zamanlarda kızıma ma-mam lardan ba-ba ve bab ları öğrettim bu şekilde.
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

3 yorum

  1. Çınar'a da yapardık ve kendince şakır şakır konuşurdu bizimle...Çok etkili olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Deneyecegim onun çıkardığı sesleri çıkartıyordum ama bunuda yapayım teşekkürler

    YanıtlaSil

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© Bebekler İçin Oyunlar
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top